AFP kadınların başarısını yazdı: Türkiye’de kültür savaşları
Oyuncu Merve Dizdar’ın Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görülmesi ve Kadın Milli Voleybol Takımı’nın Uluslar Ligi (VNL) ve Avrupa Şampiyonası’nı kazanmasının ardından Türkiye’de başlayan tartışmalar Fransız basınına da yansıdı. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, “Türkiye’nin kazanan hanımları kültür savaşlarını ateşliyor” başlıklı haberinde konuyu ele aldı.
Bu başarıların ülkede “birçok kalbi gururla doldurduğunu” ancak aynı zamanda kültür savaşlarını da beraberinde getirdiğini belirten AFP, Dizdar’ın Mayıs seçimleri öncesinde Cannes’da yaptığı konuşmada “hayırdan umudunu kesmeyen kız kardeşlerine” verdiği ödülü övdüğünü söyledi. Ne olursa olsun ve Türkiye’de hak ettikleri insanlar.” Keyifli günler yaşamayı bekleyen tüm savaşçı ruhlara hediye verdiğini hatırlattı. Ajans, şampiyonanın ardından TRT’nin lezbiyen kimliği açık olan Ebrar Karakurt’la röportaj yapmadığını da hatırlattı.
‘HERKES MÜCADELE İÇİN BİR BAHANE BULUR, SANAT VE SPOR İSTİSNA DEĞİLDİR’
AFP, “Dolayısıyla son onyılların en acı ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı bir dönemde Türklerin moralini yükseltebilecek bu iki an, bölünme ve nefret konusu haline geldi” yorumunu yaptı. MetroPoll araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar’ın haberindeki görüşleri. Sencar, Türkiye’yi ayıran çatlakların giderek derinleştiği değerlendirmesini yaptı. Özer Sencar konuyla ilgili gözlemlerini şöyle dile getirdi: “Toplumdaki kutuplaşma öyle bir boyuta ulaştı ki herkes kavga etmek için bahane buluyor; burada sanat ve spor da istisna değil.”
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden tarihçi Doğan Gürpınar da konuyla ilgili olarak Erdoğan’ın, mağlup ettiği siyasi rakiplerinin yönetimine karşı sesini yükseltmek için kültür ve sporu daha fazla kullanmaya başlayabileceğini söyledi. Gürpınar, “Seçim yenilgisinden sonra (Laik) çevreler kültüre ve spora daha çok sahip çıktı.” dedi.
‘DİK DURMALARI VE UTANMAMALARINI DAHA RAHAT ETMİYOR.’
Dizdar ve Kadın Milli Voleybol Takımı’nın elde ettiği başarının ardından Türk kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve Dizdar ve özellikle Ebrar Kararkurt hakkında yapılan açıklamalar hatırlatılan haberde, Gürpınar’ın ‘voleybol takımının kamuoyundaki algıyı yıktığı’ değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. Muhafazakarlar “sporun erkeklere ayrılmış bir alan olduğunu” söylüyor. Gürpınar, “Ekip, milli gurura sahip kadınların gücünü özlü bir şekilde buluşturdu.”
Sencar ayrıca, “Bu durum toplumun muhafazakar ve ataerkil kesimlerinin duygularını ciddi şekilde yaraladı.” Kaos GL’den Yıldız Tar da AFP’ye yaptığı açıklamada, “İlkokul düzeyindeki zorbalığa karşı dimdik duruyorlar ve utanmıyorlar. Bu da bu çevreleri daha da rahatsız ediyor.” (DIŞ HABER)